• nl
  • en
  • us
Bekend van TV

Welke naam gebruikt u na de scheiding?

1 juni 2017

Wanneer u gaat trouwen, mag u kiezen welke naam u in het dagelijks verkeer gaat gebruiken. Er is een grote mate van vrijheid in het kiezen van de naam. Zo kunt u de eigen naam houden, de naam van de partner aannemen, of een dubbele naam voeren.

Op officiële documenten, zoals het paspoort, ID kaart of rijbewijs, blijft u geregistreerd staan met de naam die u bij de geboorte heeft gekregen. Desgewenst kan daarbij wel een vermelding worden aangetekend: echtgenoot van (e.v.).

Wanneer u gescheiden bent, blijft uw officiële document geldig, tot aan de datum die op het document aangegeven staat. Wanneer u de naam van uw ex partner niet meer op het document wenst te hebben, zult u een nieuw document moeten aanvragen. Soms gebeurt het omgekeerde: iemand is zo gehecht geraakt aan de naam van zijn/haar partner dat hij/zij deze naam wenst te blijven voeren. Ook dat mag. Echter op het moment dat er een nieuw huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt aangegaan, komt deze bevoegdheid te vervallen.

De ex partner vindt het soms heel vervelend dat de ander zijn/haar naam nog voert. Wanneer er uit het huwelijk geen kinderen zijn geboren kan de ex echtgenoot de rechter vragen om de andere ex te verbieden om diens naam te gebruiken.

Indien u verwikkeld bent in een scheiding, spelen er natuurlijk veel meer zaken dan de keuze voor de naam. Wilt u vrijblijvend advies over dit onderwerp neem dan contact met ons op. We helpen u graag!

Lees meer over: , , , , , , , , , , , , , ,